Kütüphane, Lab. ve Bilişim Hizmetleri

Kütüphane ve Bilgi Merkezi

Tüm kullanıcılarımızın bilgiye erişim gereksinimlerine cevap verebilecek; çağdaş teknolojiye ve fiziksel olanaklara sahip, zaman ve mekândan bağımsız en iyi hizmeti sunabilen, nitelikli bir bilgi ve belge merkezi olmayı amaçlayan bir “araştırma kütüphanesi” olmak.

Kütüphanemiz;

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 5.500 m² kapalı alana sahiptir. Merkezde Uluğbey, Biruni, Aşıkpaşazade ve Dursun Fakih Salonu isimli dört büyük salonun yanı sıra; 7/24 Salonu,  internet merkezi, 50 kişilik yeme-içme alanı, 6 adet 8’er kişilik proje ve grup çalışma odası, 1 adet görme engelli çalışma odası, 2 adet mescit,  6 adet çalışma ofisi, 1 adet danışma hizmetlerinin verildiği ödünç-iade servisi ile hizmet vermektedir. Kütüphanemiz 7 gün 24 saat açıktır. Kütüphanemizde bulunan tüm salon ve odaların toplam oturma kapasitesi 850 kişidir. Merkez Kütüphane dışında Osmaneli, Bozüyük, Söğüt,  Gölpazarı ve Pazaryeri Meslek Yüksekokullarında birer adet kütüphane bulunmaktadır.

Kütüphanemiz kullanıcılarımızın ödünç ve iade işlemlerini kendi başlarına yapabilecekleri kitapmatikler, kaynak taraması için kullanabilecekleri tarama bilgisayarları, kişisel eşyalarını muhafaza edebilecekleri ödünç dolapları bulunmaktadır. Kütüphanemiz koleksiyonunun sayısal şeması aşağıdaki gibidir.

 

Kitap (Basılı)

67396

Kitap (Elektronik)

331484

Tez

771

Dergi (Basılı)

1789

Dergi (Elektronik)

38617

CD/DVD/VCD

262

Çevrimiçi Veritabanı Sayısı

48

Kataloglanmayı bekleyen kitap

6000

TOPLAM

446553

 

Öğrencilerimizin kütüphanemizden en etkin şekilde faydalanabilmeleri için, her eğitim öğretim yılı başında ve dönem içinde ders dışı etkinlikler kapsamında personelimiz tarafından kütüphane oryantasyon eğitimi verilmektedir.

Hizmetlerimiz;

  • Kullanıcı eğitimleri ve oryantasyon,
  • Kaynak ödünç iade işlemleri(kitaplar, grup çalışma odaları ve ödünç dolapları),
  • Elektronik kaynaklar(e-kitap, -dergi vb.); abonelik, hizmete sunma ve kullanıcı eğitimleri,
  • Arşiv hizmetleri(birim ve kurum arşivi ile kurumsal akademik arşivin oluşturulması; işleyiş, eğitim ve dokümantasyon),
  • Engelli öğrencilere yönelik hizmetler,
  • ISSN, ISBN ve ISMN sağlama,
  • KİTS (kütüphanelerarası işbirliği) ve TÜBESS(belge sağlama) işlemleri,
  • Akademik verilerin düzenlenmesi ve depolanmasına ilişkin danışmanlık işleri,

Laboratuvar Olanakları ve Bilişim Hizmetleri

TOBB Mühendislik Laboratuvarı

Üniversitemize Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin desteğiyle kazandırılan TOBB Mühendislik Laboratuvarı, Makine ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinin Ar-Ge çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Laboratuvar bünyesinde; Malzeme Test Laboratuvarı, Yüzey Araştırma Laboratuvarı, Otomotiv Laboratuvarı, Termodinamik ve Enerji Laboratuvarı, Alaşım Hazırlama Laboratuvarı, Talaşlı İmalat Laboratuvarı, Mekanik ve Makine Elemanları Laboratuvarı, Isı Akışkanlar Laboratuvarı, Sistem Dinamiği ve Kontrol Laboratuvarı, Biyomedikal Mühendisliği Biyomühendislik Laboratuvarı, İnşaat Mühendisliği Geoteknik Laboratuvarı, Yapı Malzemesi Laboratuvarı, Hidrolik Laboratuvarı, Enerji Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETUAM), Yenilenebilir Enerji ve Hidrojen Teknolojileri Laboratuvarı yer almaktadır.

Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, biyoteknoloji alanında Üniversitemizin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir konuma gelebilmesi amacı ile kurulmuştur. Merkez bünyesinde; Agronomi Laboratuvarı, Bitki Koruma Laboratuvarı, Biyomalzeme ve Malzeme Mühendisliği Laboratuvarı, Biyoyakıt ve Kimyasal Mühendisliği Laboratuvarı, Doku Kültürü ve Bitki Islahı Laboratuvarı, Eko-Biyoteknoloji Laboratuvarı, Endüstriyel Biyoteknoloji Laboratuvarı, Hayvan Biyoteknolojisi Laboratuvarı, Kanser ve Metabolik Hastalıklar Laboratuvarı ve Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı yer almaktadır. 

Bilgisayar Laboratuvarları

Üniversitemizin merkez yerleşkesinde tüm akademik birimlerin kullanabileceği 4 adet merkezi bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.

Öğrencilerimize Sunduğumuz Bilişim Hizmetlerimiz:

  • Kablosuz İnternet Hizmeti:

Üniversitemizin kablosuz internet ağı “Eduroam”a, kullanıcı adı (öğrenci numarası) ve parolasıyla erişim sağlanabilmektedir.

  • Öğrenci Bilgi Sistemi:

Öğrencilerin ders seçme, not görüntüleme vd. işlemlerini gerçekleştirebildiği sistemdir. Kullanıcı adı ve parolasıyla erişim sağlanabilmektedir.

  • Kurumsal Portal Sistemi:

Öğrenciler kendilerine ait kablosuz internet, akıllı kimlik kartı bakiyesi vb. verileri kurumsal portal web sayfasından görüntüleyebilmektedirler.

  • Çevrimiçi Ders ve Sınav Sistemi:

Öğrencilerimiz çevrimiçi düzenlenen ders, sınav, toplantı vd. etkinliklere ilgili web sayfaları aracılığıyla katılım sağlayabilmektedir. Söz konusu web sayfalarına, kullanıcı adı ve parolasıyla erişim sağlanabilmektedir.

  • Akıllı Kart Sistemi (AKS):

Üniversitemizin tüm öğrencilerine, kayıt süreci sonrasında akıllı kimlik kartı basılarak teslim edilmektedir. Akıllı kimlik kartlarına para yüklenerek yemekhane, spor tesisleri vb. kurum hizmetlerinde kullanılabilmektedir. Ayrıca akıllı kimlik kartları, “Ders dışı etkinlik dersleri” kapsamında yoklama alınması amacıyla da kullanılmaktadır.

  • Kampüs İçinden ve Dışından Akademik Veritabanlarına Erişim Hizmeti:

Öğrencilerimiz, Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından sağlanan çevrimiçi veritabanlarına bağlanarak çalışma ve araştırmalarını sürdürebilmektedir. Gerekli tarayıcı ayarları yapıldıktan sonra veritabanlarına kullanıcı adı ve parola ile erişim sağlanabilmektedir.

  • E-Posta Hesabı Tanımlanması:

Öğrencilerimiz kurumsal portal web sayfasından kendilerine “@ogrenci.bilecik.edu.tr” uzantılı e-posta hesabı oluşturabilmektedir.